Door Jeroen van den Dungen van Markethings

Iedereen kent de term ‘Limited Edition’. In bijna iedere vorm van consumptiegoederen zijn er wel versies te vinden die maar een bepaalde tijd beschikbaar waren, of in gelimiteerde hoeveelheden. Er zijn talloze redenen om dit soort producten te ontwikkelen of introduceren, bijvoorbeeld ter ere van een bepaalde gebeurtenis, of puur om een soort exclusiviteit te genereren. Tussen deze producten kun je eigenlijk onderscheid tussen ‘collectibles’ (denk aan voetbalplaatjes) en producten die bedoeld zijn om daadwerkelijk gebruikt te worden. Er is een tijdje geleden al een blog geplaatst op deze website die wat meer uitlegt over het concept van schaarste gebruiken als overtuigingsmiddel. Maar deze blog gaat wat dieper in op gelimiteerde edities van sneakers en hoe het doorverkopen ervan voor flinke winsten steeds populairder en extremer lijkt te worden in deze samenleving.

Alles is gelimiteerd…

Zoals ik in de inleiding genoemd heb, staan sneakers in deze blog centraal als het gaat om gelimiteerde versies van bepaalde producten. In deze situatie, zijn vooral Nike en Adidas de grootste spelers van de moderne tijd. Deze bedrijven zijn constant bezig met het uitbrengen van nieuwe modellen en versies van hun schoenen. Neem bijvoorbeeld Adidas met hun UltraBoost-lijn. Deze schoenen zijn geïntroduceerd in februari 2015, en de meningen waren overweldigend positief. Volgens sommige mensen, waaronder ikzelf, zijn het de meest comfortabele schoenen ooit. Intussen zijn er al ruim 100 variaties van dezelfde schoen uitgebracht, en afhankelijk van waar je woont, is ieder model extreem snel uitverkocht. Dit komt puur doordat er van bepaalde modellen heel weinig stuks geproduceerd worden, en omdat ze over heel de wereld erg gewild zijn. Het lijkt er ook op dat Adidas tegenwoordig als bepaalde variaties uitverkocht zijn, ze geen nieuwe meer maken, maar weer doorgaan met andere kleuren en materialen. Dit betekent dat ze bewust ieder individueel model als het ware “limited” houden, en toch constant nieuwe schoenen uitbrengen.

…sommige zijn gewilder dan anderen…

Een iets extremere vorm van gelimiteerde sneakers, waar het gat tussen vraag en aanbod nog groter is, zijn de modellen in samenwerking met andere (kleding)merken of artiesten. Een van de bekendste voorbeelden als het gaat om schoenen zijn natuurlijk de Yeezy’s, creaties van Kanye West in samenwerking met Adidas. De vraag is enorm, maar het aanbod is dat niet. Er gaan ger
uchten dat er van de laatst uitgebrachte Yeezy’s (Yeezy 350 V2 “Zebra”), maar tussen de 7.000 en 10.000 paar gemaakt zijn. Andere bekende voorbeelden zijn de Adidas x Pharrell Williams NMDs, Nike x Acronym Prestos, en de Adidas x Kith UltraBoosts. Een logisch gevolg is dus dat de schoenen meer waard worden, door dat verschil in vraag en aanbod. Je zult misschien denken dat dit concept niets nieuws is, en daar heb je zeker gelijk in. Het verschil hierin is dat de bedrijven zelf de prijzen niet direct hoger zetten. Yeezy’s kosten normaal gesproken 200 euro, en de eerder genoemde UltraBoosts gaan voor 180 euro over de toonbank. De hogere prijzen zijn het gevolg van mensen die handig gebruik maken van hun connecties (of geluk), en de schoenen voor winkelwaarde kopen, maar met extreme winst meteen weer doorverkopen. Door de aanwezigheid van dit soort “resellers”, is het zonder connecties een stuk moeilijker geworden om bepaalde sneakers voor 200 euro te kopen. Meestal worden ze verkocht in een aantal winkels en via de webshops van Nike of Adidas. 

Vroeger kwam het vaker voor dat mensen uren gingen wachten voor de winkels, om er zeker van te zijn dat ze een paar konden bemachtigen. Dat zorgde echter in bepaalde gevallen voor gevaarlijke situaties, waaronder mensen die verdrukt werden of zelfs neergestoken. Mede daardoor hebben ze tegenwoordig ‘raffles’ waarbij mensen online of in de winkel zelf een lot kunnen aanvragen, en de winnaars ‘mogen’ de schoenen dan kopen. Via webshops van de Nike en Adidas zelf is het tegenwoordig hetzelfde als bijvoorbeeld kaartjes voor Tomorrowland kopen. Het is duidelijk wanneer ze beschikbaar worden (meestal zaterdagochtend om 9:00 in Nederland), en dan moet je maar hopen dat je er doorheen komt. Een nadeel is dat er mensen zijn met software die ervoor zorgt dat ze zeker als eerste hun winkelmandje kunnen afrekenen.

…maar alles is mogelijk voor een prijs

Er zijn dus een heleboel mensen die uiteindelijk niet kunnen kopen wat ze willen hebben. Maar zoals eerder gezegd, kun je tegenwoordig altijd terecht bij bepaalde “resellers”. Vroeger waren er al mensen die via eBay hun sneakers verkochten, met winsten die opliepen tot 2x de aankoopprijs. Tegenwoordig zijn er fysieke winkels die puur draaien op schoenen die ze zelf inkopen en weer met winst doorverkopen, of ze dienen als tussenpersoon met het doorverkopen. Met andere woorden, vandaag de dag is er een hele schaduwindustrie opgekomen die sneakers met winst doorverkoopt, zonder zelf daadwerkelijk waarde toe te voegen. Echter, door dit soort winkels in combinatie met wereldwijde verzending, betekent het dat je in principe altijd de schoen zou kunnen krijgen die je wil. Ook al zijn er maar 10.000 paar alleen in Amerika uitgebracht, als je bereidt bent om veel geld neer te leggen is alles mogelijk tegenwoordig. Daarnaast kun je op websites als stockx.com zien hoeveel schoenen op dit moment ongeveer waard zijn/kosten in verschillende winkels. Bijvoorbeeld de eerder genoemde “350 Zebras” zijn op dit moment tussen de 1200 en de 1450 dollar waard. Opvallend genoeg praten de producenten weinig tot niet over deze ontwikkeling. Misschien vinden ze dit wel prima, doordat er veel meer hype gecreëerd wordt rond hun producten.

Goed of slecht?

Persoonlijk vind ik deze ontwikkeling van schoenen die meer waard worden, bijzonder interessant. Zeker omdat dan duidelijk wordt dat het voor sommige mensen meer is dan alleen sneakers. Zelf zou ik nooit zo veel geld betalen voor schoenen die bedoeld zijn om te dragen. Maar ik snap dat er mensen zijn die alles willen hebben en het ook meer zien als verzamelen. Hiermee worden de sneakers dus meer ‘collectibles’ dan gebruiksvoorwerpen. Iets dat wel een probleem is, is het feit dat er dus mensen zijn die hun connecties gebruiken puur om winst te maken met doorverkopen. Daardoor zullen er mensen zijn die niet de schoenen kunnen krijgen die ze willen, tenzij ze bereid zijn 400 euro (extra) te betalen.