Tegenwoordig ontkom je er niet aan: Starbucks koffie. Dit is niet vreemd als je je bedenkt dat er zich al ruim 24.300 vestigingen over de hele wereld verspreid hebben. Starbucks werd in 1971 opgericht door drie studenten uit Seattle en wordt beschouwd als een 'uit de hand gelopen tegenreactie op smerige koffie'. Hoe is dat koffietentje in Seattle uitgegroeid tot het hedendaagse cafeïne imperium, die zelfs reikt tot in onze eigen Universiteitsbibliotheek? Is de alom bekende Starbucks koffie echt zo steengoed of is het succes vooral te danken aan de sterke marketing?

8O4OnbWC6bCHDAxyX_o0cbznkXuZs2q-HNRkppDiCi7CPz_DSISl7H6UIMx6YZMQmh458A_LcFSSxpx33UO4Yr85BKoXSj1EL8KPHG6fLYY0rBH5MCMsqyldT1Z9CrXvD9nU7qkk

Sociale koffie

In eerste instantie kwam het succes door de goede koffie, maar Starbucks brak pas echt door nadat het sluwe en onconventionele marketingstrategieën is gaan toepassen. Zo heeft Starbucks er sinds 2008 voor gezorgd dat ze de (toen nog redelijk nieuwe) wereld van social media domineren. Starbucks is dus van begin af aan erg aanwezig op zowel Facebook, Twitter, Instagram en Pinterest. De pagina’s worden versierd met talloze afbeeldingen van verschillende koppen koffie, in verschillende posities, op verschillende plekken over de hele wereld. In haar posts doet Starbucks alsof het drinken van koffie een sociale bezigheid is: een gezellig, intiem moment met vrienden, familie en kennissen. Deze actie heeft ervoor gezorgd dat koffie weer op de kaart kwam te staan. Starbucks gebruikte sociale media voor het creëren van 'sociale koffie'.  

Ineens draaide het drinken van koffie om 'experience'.  De de Starbucks’ experience welteverstaan: een mix van zachte verlichting, vreedzaam loungen en goede gesprekken, allemaal binnen een veilige en rustige ruimte.

Starbucks go

Je zou het misschien niet verwachten, maar Starbucks is de grote grondlegger van mobiele betalingen. Zij maakten dit enorm populair. In 2011 bracht Starbucks namelijk een app uit waarmee de klanten de ellenlange rijen in winkels konden voorkomen: de Starbucks app. Via deze app konden klanten hun bestellingen plaatsen én betalen. De app was een enorm succes: al snel werd 1 op de 5 transacties via de Starbucks app gedaan. Behalve dat wachten in de rij dankzij deze app verleden tijd is, heeft de app nog meer voordelen: vaste klanten worden beloond met gratis drankjes en andere acties.

Betaalbare prestige

De laatste opmerkelijke marketingstrategie van Starbucks is die van het gebruiken van beroemdheden. In eerste instantie is dat niet zo orginieel, maar Starbucks zou Starbucks niet zijn als ze er niet haar eigen draai aan zou geven. Vanaf het begin heeft Starbucks zich geprofileerd als een koffietent met aanzien en prestige. Dit is de beroemdheden ook niet ontgaan. In zo’n beetje elk roddeltijdschrift staat wel een paparazzi foto van een beroemdheid mét zo’n sociaal kopje Starbucks koffie in de hand. Deze foto’s geven het idee dat Starbucks koffie prestigieus en exclusief, maar toch ook betaalbaar is.

Voor goede koffie hoef je in Groningen écht niet per sé naar de Starbucks te gaan. Waarom het dan toch regelmatig gebeurt dat we weer zo'n 'sociale koffie' kopen die eigenlijk niet in ons budget past? IJzersterke marketing... Well done, Starbucks!