Stel je even voor, het festivalterrein van Lowlands een dag na het festival. Waarschijnlijk is het complete terrein bezaaid met plastic bekertjes en ander afval. Er rijden een aantal vrachtwagens en wat verdwaalde landbouwvoertuigen rond om alle tenten af te breken en op te ruimen. Verder worden er een aantal stinkende wc-hokjes weggesleept. Niet het ideale toonbeeld van duurzaamheid zou je zeggen toch? Toch is er de laatste jaren een grote verandering gaande in de festivalwereld. Hipsters willen duurzaam!

DGTL

Een van de koplopers op het gebied van duurzame festivals is momenteel DGTL. Afgelopen jaar draaide het festival grotendeels op groene energie en draaide één van de stages volledig op zonne-energie. Daarnaast was een frikandelletje of kroketje eten na het dansen er niet meer bij, want op het hele festival was letterlijk geen kip meer te bekennen. Andere soorten vlees en vis waren overigens ook ver te zoeken. In plaats daarvan kon je kiezen voor een lekkere vegetarische burger of groente uit één van de lokale moestuintjes. In het kader van duurzaamheid was dit een zeer sterke keuze, want hiermee hebben ze naar eigen zeggen de CO2 uitstoot van zo’n 350 retourvuchen van Amsterdam naar Parijs bespaard. Daarnaast koos DGTL dit jaar voor herbruikbare plastic bekers, recycling van plastic dopjes en zelfs urine werd gebruikt om fosfaat mee te winnen die vervolgens weer werd gebruikt voor de moestuintjes.

Greenwashing

Na het voorbeeld van DGTL zou je zeggen dat festivals ontzettend goed bezig zijn met het zetten van de eerste stappen naar duurzaamheid. Helaas is de echte omslag naar duurzame festivals nog ver te zoeken. Duurzaamheid wordt door veel festivals (en andere sectoren) nog veel gebruikt als marketingtool om bezoekers mee aan te trekken. Dit is een voorbeeld van greenwashing, waarbij een organisatie claimt ‘groen’ en duurzaam te zijn, maar in feite maar minimaal hierin investeert. Er zijn bijvoorbeeld veel festivals die biologische producten verkopen, maar ondertussen hun podia nog steeds laten draaien op energieslurpende stroomaggregaten. En laat energie nu juist het aspect zijn waar festivals op het gebied van duurzaamheid ontzettend veel kunnen winnen. Volgens FairClimateFund is het mogelijk om door CO2 uitstoot te reduceren en de onvermijdelijke restuitstoot te compenseren met CO2 rechten een festival volledig klimaatneutraal kan zijn. Helaas ontbreekt het nog te veel aan transparantie en het delen van kennis op het gebied van duurzame festivals.

Wat kun je zelf doen?

Het is heel begrijpelijk dat je waarschijnlijk geen zin hebt om je festivals deze zomer te selecteren op basis van duurzaamheid. Mocht je toch een steentje willen bijdragen aan een duurzamer feestje, dan kunnen de volgende gadgets misschien van pas komen:

Met de Festicap is dopjes meesmokkelen naar een festival verleden tijd. Deze sleutelhanger kun je gebruiken als dop voor bijna alle flesjes. Zo bespaar je toch weer een hele lading plastic. Voor 6 eurootjes koop je hem hier.

Met deze Solar Charger hoef jij nooit meer wanhopig op zoek naar een plek om je telefoon op te laden. De charger kun je overdag gewoon opladen in de zon, en wanneer je telefoon leeg is kun je hem gewoon opladen terwijl je aan het dansen bent. Hartstikke handig en ook nog eens duurzaam! Koop hem hier.

Bron: Ikea à http://www.ikea.com/nl/nl/catalog/products/10319776/

Wil je nog een beetje gezelligheid naast je tent? Lampjes op zonne-energie zijn de perfecte oplossing. Mocht je net als het Media Team ook zo’n fan zijn van bloemenkransjes, dan zit je met deze lampjes sowieso goed. Koop ze hier!

En als je dan al je duurzame gadgets verzameld hebt, is het tijd voor een te gekke outfit! Laat het ons weten en wie weet word jij de winnaar van 1 van onze mooie prijzen: 2 Paradigm tickets, een brakbox of handige poncho's! Mail een foto van jouw gekste festival outfit naar mediateam@marug.nl en doe mee!