Als ik een willekeurige Dublinner vertel dat ik in Limerick woon voor mijn study abroad kijken ze me aan alsof ze hondenpoep aan hun schoenzolen zien zitten. Het was dan ook mijn lieftallige vader die me vertelde dat de Ierse studentenstad tijdens de jaren ’70 een troosteloze stad was en vervolgens vertelde mijn Ierse vriend Gavin: “the city is a shit hole, but the student life is grand”. Toen ik daarna wat meer wilde weten over Limerick en naar Wikipedia ging, stond bij Trivia “ook wel bekend als Stab City, door de vele steekpartijen”. Dus daar ging ik dan twee maanden geleden; nog net geen kogelvrij-vest en een taser in m’n tas, maar ik had er uiteindelijk zin in. De eerste weken keek ik echt mijn ogen uit. De Ierse birds, zoals vrouwen hier genoemd worden, kleden zich tijdens het uitgaan zo skanky dat zelfs Snooki er een non bij lijkt. In Limerick zijn er zes grote gypsie families (waarvan de helft opgesloten is) en zij domineren een gedeelte van de stad met geweldplegingen en drugs deals. Je ziet dan ook regelmatig mannen op Tinker paarden door de stad rijden, met hun zoontje van twee voorop die snottenbellen tot aan z’n kin uit z’n neus heeft hangen.

Maar nu klinkt het allemaal wel heel dramatisch en ik ga echt niet de negatieve Nancy uithangen, want ik vind Ierland echt een geweldig land. Ieder weekend verbaas ik mij er weer over hoe indrukwekkend mooi de natuur in dit land is. Tijdens één van mijn surftrips die ik hier heb gedaan postte ik onderstaande foto van Castlegregory beach, waarop ik de vraag kreeg of ik in Australië was.  Ik ben dan ook van mening dat je Ierland niet moet bezoeken om de schoonheid van de steden, maar zorg er wel voor dat je plaatsen als de Wicklow mountains, Ring of Kerry en de Cliffs of Moher ooit bezoekt. Naar de steden ga je voor een goede pint Guinness én de man met de hamer, want het Groningse drankverbruik is maar een schrijntje van wat mensen hier naar binnen gieten. Guinness staat bekend om hun slogan ‘Guinness is Good for you’, maar je voelt je lever langzaam in de kleur van het brouwsel veranderen als je er te veel van drinkt. Toch vraag ik mij wel eens af wat Ieren gemiddeld per avond spenderen aan alcohol, want voor een glas chateau de migraine betaal je hier al gauw acht tot tien euro in een pub.

Gisteren sprak ik af met Mark, Mario en Boudewijn die na hun bestuursjaar en IME bij de MARUG als expats zijn begonnen bij Google, Facebook en LinkedIn in Dublin. Dat je via de MARUG zo met elkaar in contact kan blijven bewijst voor mij maar weer eens dat het de meest supah awesome vereniging van Groningen is, maar dat wisten jullie natuurlijk ook al. De expats en multinationals in Dublin maken de stad een geweldige plaats om in te wonen, door de goede atmosfeer die de cultuur mengelmoes met zich meebrengt. Deze week zal er weer een intelligente lading expats naar Dublin komen tijdens de jaarlijkse Web Summit, waarbij start-ups van over de hele wereld hun kersverse bedrijf presenteren. Helaas lijkt het er wel op dat er een einde gaat komen aan het ‘Double Irish – Double Dutch’ tijdperk, want de Ierse regering heeft aangekondigd dat er een tegenmaatregel gaat komen die de belastingontwijking de nek om draait. Mocht je dus geïnteresseerd zijn in een stage of traineeship bij één van de vette bedrijven in Dublin, dan is het nu tijd om te solliciteren. Come to Ireland lads, it’s all grand!