Waarschijnlijk ben je momenteel nog even aan het bikkelen met de laatste loodjes van het studiejaar: de laatste tentamens zijn inmiddels in zicht en misschien heeft een zekere scriptie inmiddels al aardig de vorm aangenomen van een heus wetenschappelijk onderzoek. Misschien ook niet. Hoe dan ook, waarschijnlijk zit je al te fantaseren over de vakantie die al om de hoek zit te loeren. Eindelijk even weg uit de dagelijkse sleur van het Groningse studentenleven. Lekker naar een festival? Binnen de hekken van het festival bevind je je eigenlijk in een wereldje op zich. Je eet, je drinkt, je slaapt (hopelijk) en dit alles binnen een aantal hectare. En dit maakt jou de perfecte proefpersoon voor innovatie.


Bron: Eurodiaconia

InnoFest

In Noord Nederland is InnoFest de drijfveer achter innovatie op festivals. Dit is een initiatief van acht Noord Nederlandse festivals waaronder Welcome to The Village, Eurosonic Noorderslag en Paradigm. Samen stellen zij hun festivalterrein beschikbaar als een levend laboratorium waar start-ups, bedrijven, ondernemers en studenten samen kunnen komen om hun prototypes te testen en hiermee oplossingen te bedenken die uiteindelijk nuttig kunnen zijn voor de hele regio. De meeste projecten hebben een maatschappelijke insteek, gericht op afval, energie, duurzaamheid en voedsel. Maar mocht je zelf nou een super innovatief idee willen testen, klik dan even hier.

Welcome to The Village

Het festival Welcome to The Village dat dit jaar voor de vierde keer wordt georganiseerd nabij Leeuwarden startte vorig jaar met het laboratorium DORP in een poging om innovatieve oplossingen te vinden voor het grote energieverbruik, de grote lading afval en natuurvervuiling die festivals met zich mee brengen. Zo was er de Blenderbike waarop je een half minuutje kon fietsen om precies de hoeveelheid energie te genereren die nodig is om een smoothie te maken. Super leuk natuurlijk, maar je snapt misschien dat met één smoothie de wereld nog niet gered is.

Een initiatief met iets meer impact is Stichting Katalysator. Zo hebben zij op Welcome to The Village en talloze andere festivals EHBO (Eerste Hulp Bij Opladen) verleend, waarbij ze bananenschillen omzetten in biogas, wat vervolgens werd gebruikt om telefoons mee op te laden. Wat ze hier vooral mee bereikten is een ontzettend grote groep blije mensen die gul gedoneerd hebben aan de stichting, waardoor biogas installaties konden worden geïnstalleerd in onder andere Colombia en Litouwen.


Bron: WERC Collective

Nog een leuk innovatief idee werd bedacht door het ontwerperscollectief WERC uit Groningen. Zij ontwierpen de zogenaamde Pixi’s waarmee het donkere pad naar de camping verlicht kon worden. Deze lichtkunstenaars bedachten 250 interactieve LED-lampjes die door middel van een ingebouwde chip hun eigen wifi genereerden waardoor ze met elkaar konden communiceren. Aan het begin van de route kreeg iedere bezoeker zijn eigen lampje dat vervolgens feller of minder fel ging branden op basis van hun afstand tot andere Pixi’s. WERC heeft inmiddels de ambitie om geluid, water, beweging en temperatuur te gebruiken als input en dit te laten reageren met geluid, licht of beweging. Uiteindelijk zou de Pixi op deze manier de ultieme festivalgadget zijn die jou over het terrein begeleid, je vrienden terug kan vinden of zelfs een heel podium kan aansturen, en dit alles in de vorm van een grote lichtshow.

Veel potentie, weinig resultaat

Een festival als steekproef klinkt als de ultieme uitkomst voor de wetenschap. Gezien het feit dat er in Nederland inmiddels meer dan 800 grote en kleine festivals zijn, is er voor iedere doelgroep wel een steekproef te vinden. Omdat de steekproef binnen de hekken van het festival al perfect is afgebakend is het ook nog eens relatief gemakkelijk te observeren. Verder vertonen we over het algemeen wel vrijwel dezelfde basisgedragingen als in het dagelijkse leven (enkele uitzonderingen daar gelaten). Waarom is het aantal initiatieven met werkelijk generaliseerbare resultaten dan zo klein? Slechts drie van de acht festivals die aangesloten zijn bij InnoFest hebben daadwerkelijk een project uitgevoerd. Het aantal innovatieve projecten is helaas nog erg klein, maar InnoFest hoopt hierin snel te groeien. Het idee heeft veel potentie, maar momenteel met nog weinig resultaat, dus ik ben benieuwd welke innovaties aankomend festivalseizoen ons zal brengen!


Bron: Rockstone

Wil je ook een potentieel proefpersoon zijn? Stuur je leukste, gekste festivalfoto naar mediateam@marug.nl en maak kans op 2 kaartjes voor Paradigm, een Brakke Box, of een toffe MARUG poncho!