Het einde van H.S.C. Mercurius

Na vierentwintig afleveringen vol verraad, lust en - niet te vergeten - bier komt B.N.N.’s hitserie Feuten ten einde. Het krat is leeg. Feuten Wagtmans en de Ruyter zijn inmiddels oud-leden en de vereniging is gesloten. Drie seizoenen en een makkelijke film lang kon studentikoos Nederland meeleven met het wel en wee van een groep corporale ballen. Tijd om het testament van hun jeugd op te maken.

Natuurlijk heeft de slangenkuil van de Amsterdamse studentenvereniging H.S.C. Mercurius veel potentie voor spannende plots

Persoonlijke drama’s

De serie is er eentje in het kaliber ‘je houdt er van, of je vindt het niks’. Een neutrale mening hebben over het ruige, verleidelijke maar vooral ook typische corporale studentenleven is vrijwel uitgesloten. Feuten heeft een lekker rauw randje en B.N.N. is er in geslaagd om vele studentikoze elementen te combineren met persoonlijke drama’s. Hoewel de quotes aan het begin van iedere aflevering vaak nogal slap en willekeurig zijn, is de slagzin aan het einde van het eerste seizoen toch wel typerend voor de hele serie:

Als iedereen aan zichzelf denkt, wordt er niemand vergeten

Oftewel iedereen wordt genaaid en niemand is te vertrouwen in de wondere wereld van de toenmalige feuten.

Kort maar krachtig

De keuze om de seizoenen kort te houden - evenals de twintig minuten durende afleveringen – blijkt achteraf een slimme zet. Natuurlijk heeft de slangenkuil van de Amsterdamse studentenvereniging H.S.C. Mercurius veel potentie voor spannende plots. Maar de serie is simpelweg te rechtlijnig en de karakters hebben te weinig diepere lagen om het geheel uit te bouwen tot meer. Dat is een goed iets, want hierdoor blijft de serie lekker makkelijk wegkijken zonder langdradig te worden. In ieder seizoen is dan ook de mogelijkheid benut om rond een nieuwe rode verhaallijn te werken, met nieuwe hoofdrolspelers. Dit zorgt voor vers materiaal en verbergt de oppervlakkigheid.

De verhaallijn is flinterdun en ronduit slecht, maar toch vermaakt de film met haar platte humor - helemaal als je de personages al kent

Top Notch

Toegegeven, de serie heeft soms zijn gebreken en enkele scènes hebben geen meerwaarde. De charme van het geheel zorgt er echter voor dat je dit als kijker door de vingers ziet. Dit geldt ook voor de bioscoopfilm Feuten: het feestje. De verhaallijn is flinterdun en ronduit slecht, maar toch vermaakt de film met haar platte humor - helemaal als je de personages al kent. Tijdens de film wordt overigens wel erg goed duidelijk dat TopNotch aan de muziekknoppen draait met de ongepaste Urban-stijl. Het past zeker in de soms ruige of gespannen sfeer in de film maar bepaald studentikoos is het niet. In ieder geval is de film een mooi promokanaal voor de uitgever van Nederhop.

Achterhaalde D.V.D.’s

Over promo gesproken, het is ongekend dat een T.V.-serietje van de Nederlandse Publieke Omroep een eigen film heeft (ongeacht de kwaliteit) inclusief soundtrack. Het fictieve H.S.C. Mercurius is daadwerkelijk opgericht na het enthousiasme van enkele honderden fans. Daarnaast timmert hoofdrolspeler Manuel Broekman (praeses Bram Wagtmans in de serie) aardig aan de weg mede dankzij het succes van Feuten. Om naast het goede mediabeleid de hype compleet te maken, is zelfs een Feuten app gelanceerd met de meerwaarde van het vooruitkijken van één aflevering. Al met al een keurige promotie dus. Toch laat B.N.N. in haar online shop nog wel een steekje vallen; er worden enkel D.V.D.’s aangeboden. Er is geen merchandise te bekennen. Wie zit er nou nog te wachten op achterhaalde schijfjes als je alles online terug kan kijken?

Design: Laura Arjaans