Drie cijfertjes invoeren met de afstandbediening, wachten tot de cijfertjes de opgevraagde pagina hebben gevonden en vervolgens concluderen dat het bericht wat je zoekt op pagina vier van twaalf te vinden is, terwijl je televisie op dit moment pagina vijf weergeeft. Ergernissen alom en geenszins praktisch, desalniettemin is het sterk verouderde medium Teletekst nog altijd erg populair.

Het is nu moeilijk voor te stellen dat we vijftien jaar geleden voor de meest actuele nieuwsvoorziening afhankelijk waren van Teletekst. Op het journaal moest minstens tot het hele uur gewacht worden, de krant werd pas de volgende ochtend bezorgd en het Internet was enkel via een krakende en trage inbelverbinding te raadplegen. Waar een goed voorbereide treinreiziger nu  over verschillende applicaties beschikt om elke reis optimaal te plannen, was rond de eeuwwisseling de actuele reisinformatie die via Teletekst werd verschaft de enige manier om eventuele vertragingen nog voor vertrek van huis op te sporen.

de op één na meest gedownloade nieuwsapplicatie

Teletekst wordt sinds 1980 door de NOS in Nederland uitgezonden en vanaf 1990 wordt de redactie van Teletekst continu bemand. Hiermee werd Teletekst het eerste medium waarmee 24 uur per dag het laatste nieuws kon worden opgeroepen en is het in feite de voorloper van de 24-uur-nieuwszenders en uiteraard de talloze media waarmee we de laatste jaren op elk gewenst moment in verbinding met de hele wereld staan.  

Hoewel Teletekst gratis is, was in de jaren ‘80 niet elk televisietoestel geschikt om deze dienst te ontvangen. Hierdoor was het bereik in de eerste jaren relatief laag. In 1990 had 50 procent van de Nederlandse huishoudens de beschikking over Teletekst, op het hoogtepunt in 2003 was dit opgelopen tot 93 procent. Door de opkomst van digitale televisie is het bereik van Teletekst de laatste jaren gedaald. In Engeland moet men het sinds dit voorjaar helemaal zonder analoge televisie doen en daarmee is ook het vertrouwde Ceefax van de buis verdwenen. Dit leidde tot een stortvloed aan klachten en nostalgische reacties van mensen die de Britse evenknie van Teletekst node zullen missen.

Teletekst is, hoewel grafisch simpel, afbeeldingsloos en eenvoudig, ook als applicatie op de smartphone beschikbaar en buitengewoon populair. Het is de op één na meest gedownloade nieuwsapplicatie (na NU.nl) en staat in de ranglijst van meest gedownloade applicaties uit de iTunes-store in Nederland op de zeventiende plaats. De belangrijkste reden hiervoor is het gebruiksgemak van de dienst; iedereen die is opgegroeid met Teletekst kan zijn/haar favoriete pagina’s wel dromen: 101 voor het laatste nieuws, 702 voor het weer en 819 voor de actuele stand in de Eredivisie.  Kortom, Teletekst is, weliswaar in zeer vereenvoudigde weergave, een combinatie van onder meer nieuws-, weer-, verkeer-, televisiegids-, sport- en financiële applicaties. Waar bij andere media kosten noch moeite gespaard worden om de consument foto’s, filmpjes en satellietbeelden voor te schotelen, kiezen veel mensen voor de nieuwsvoorziening toch nog altijd voor het vertrouwde, nostalgische en betrouwbare Teletekst.

Volgens de NOS zal Teletekst in Nederland niet verdwijnen zolang het nog in een behoefte van de consument voorziet. Met alleen al meer dan 100 miljoen pageviews per maand op de mobiele applicatie, hoeven wij de komende jaren nog niet bang te zijn ons geliefde Teletekst te moeten missen.