Je wordt er vast mee plat gegooid, merken die vechten om je aandacht door je timeline te kapen. Hoewel je er misschien niet altijd op zit te wachten, zijn deze video’s bijzonder krachtig. Video’s staan namelijk vaak aan het begin van je customer journey en zijn maar wat handig om een consument door middel van video’s door de sales funnel te trekken.

De See-Think-Do-Care Funnel

Niemand minder dan Google zelf helpt bedrijven, naast het verdienen van veel geld, ook met uiteenlopende vraagstukken op gebied van online marketing. Zo helpt de Google Zoo (een creative agency binnen Google) bedrijven op gebied van concepting voor creatieve campagnes. De Zoo sprak tijdens de Google College (7 april 2016 in Amsterdam) onder andere ook over hoe video advertising ingezet kan worden om consumenten in verschillende stadia van de customer journey te bereiken.

Google heeft haar eigen blik op de customer journey (See-Think-Do-Care) dan ook veelvuldig ingezet voor video advertising. Waar video’s voorheen vaak alleen werden ingezet in de Awareness-fase, waarin vooral merkbekendheid wordt nagestreefd, wordt dat nu steeds breder getrokken.

ctSJ16yN70b3XO1-DhjHcyqirx_GsJLtOKiWNhZR

Google’s TrueView

Veel online video’s gebruiken een zogeheten TrueView segementatie van Google. Je kent het wel, de optie vooraf een video die je in staat stelt om na 5 seconden de advertentie te skippen (zie afbeelding hieronder). Op het eerste oog lijkt dit een grote aderlating voor de adverteerder. Want waarom zou je betalen wanneer je de advertentie na 5 seconden al geskipt kan worden? Gelukkig begrijpt Google dit ook en speelt TrueView hier goed op in. Met TrueView betaalt de adverteerder namelijk pas zodra 30 seconden van de advertentie is bekeken. Je snapt hem al, je betaalt alleen voor de True Views (jaja) van de advertentie.

TrueView werkt, aldus online video analytics en nieuws site VideoNuze.com. Sterker nog, zij melden dat het afhaakpercentage voor video’s met TrueView 18% lager is dan voor video’s zonder TrueView. Daarbij komt dat 50% van de mensen ervoor kiezen om de TrueView ads uit te kijken, zelfs als de de mogelijkheid krijgen om te skippen.

TH3iSQ2kO2itrLfa6ZKKKlJyvPiD7q-JWIs1V43_

Naast dat adverteerders alleen betalen voor een werkelijke kijker, biedt het nog veel meer kansen. Zo biedt TrueView de insights in welke consumenten wel en juist niet geïnteresseerd zijn in jouw video’s. Deze informatie is enorm waardevol. Zeker wanneer jouw campagne een flinke zak geld heeft gekost.

Wanneer je deze insights terugkoppelt aan de eerder benoemde See-Think-Do-Care funnel van Google, kun je een flinke stap voorwaarts maken. De vier fasen van de funnel spreken ieder tot een andere fase aan van de customer journey. Door in iedere fase van deze customer journey een andere boodschap te laten zien, wordt de consument als het ware door de sales funnel heen getrokken.

Door je boodschap goed te verwoorden en te plaatsen in de juiste fase van de customer journey wordt de kans dat iemand gaat converteren ineens een stuk groter. Want dacht je nou eerlijk dat één video, met één boodschap de grote mensenmassa aan zal spreken? Juist daarom zou je boodschap opgedeeld moeten worden in meerdere kleinere boodschappen.

  • See: Is de advertentie gericht op de attention- en consideration-fase van de consument? Spreekt hij de juiste doelgroep aan? Nodigt de advertentie uit tot meer?

    • Hoe? -  Een algemene video die het beeld rondom een merk kan creëren. Deze video moet mensen uitnodigen voorbij de TrueView barrière te breken (mensen willen dus niet skippen na 5 seconden).

  • Think: Zet de advertentie aan tot nadenken? Blijft de advertentie hangen? Wordt er een (latente) behoefte gecreëerd? Wil je door het zien de advertentie eerder over tot aankoop?

    • Hoe? - Remarketing campagnes gericht op consumenten die de eerste video (tenminste 30 seconden) hebben voltooid. Na het zien van de algemene video, kun je nu ingaan op wat het product kan. Wat zijn de benefits wanneer je het product zal aanschaffen? Goedkoper scheren? Niet meer in de rij staan voor een scheermesje? Gratis thuis bezorgd? Uiteraard opnieuw met de TrueView optie.

  • Do: Nu kun je overgaan tot verkoop. De doelgroep die zowel voorbij de TrueView barrière van fase 1 én 2 is gekomen, is ook daadwerkelijk geïnteresseerd in jouw video’s. Grote kans dus dat zij ook meer waarschijnlijk zijn om over te gaan tot aankoop.

    • Hoe? - Een video gericht op de aankoop. Mensen die zowel video 1 als 2 hebben gezien tonen een grote interesse in je product. Denk daarom hier aan aanbiedingen of concrete informatie hoe je kunt kopen. Ook de kei-harde call-to-action knop vind je terug in deze fase.

Wil je meer halen uit je video advertenties? Richt dan vooral remarketing campagnes in op basis van TrueView. Zo betaal je alleen voor mensen die echte interesse hebben in je video’s, en kun je ze met een serie van video’s door de sales funnel leiden.

Je kunt mensen overhalen om verder te gaan naar de volgende fase door de eerste 5 seconden, die iedereen sowieso te zien krijgt, optimaal te benutten. De rest is voor de consument die écht geïnteresseerd is. Zo biedt verzekeraar Geico een goed voorbeeld van hoe je de aandacht kunt vasthouden (zelfs na de eerste 5 seconden)!