Deze blog is geschreven door Constant Pieters van Markethings.net.

Viral marketing leunt op het idee dat consumenten praten over bepaalde producten, ideeën, of advertenties, en deze delen met anderen. Het is duidelijk dat Word-of-Mouth (WOM) dus het mechanisme is achter viral marketing. Maar waarover wordt er dan gepraat? Hoe kan een manager er voor zorgen dat er over producten gepraat wordt? Het lijkt vanzelfsprekend dat je over je dagelijkse boodschappen minder snel praat dan over dat leuke filmpje online. In deze blog geven we je drie redenen waarom content viral gaat!

1. Social currency

Net als de kleren die we dragen, de muziek die we luisteren, en de merken die we gebruiken, zeggen de zaken waarover we praten iets over ons. Consumenten willen dus praten over dingen die ervoor zorgen dat anderen positief over hun denken. Als je over een bekend populair merk praat kunnen anderen denken dat je interessant en bij de tijd bent, vergeleken met juist achterhaalde of vreemde merken. Aan de andere kant, als je succesvol een zeldzaam en onbekend liedje met je vrienden deelt, zullen zij wellicht denken dat je op het gebied van muziek een goede smaak hebt, en dat je een expert bent.

2. Triggers

Sommige zaken zijn natuurlijk (de maan en de nacht), cultureel (pasen en eieren), of door marketing-communicatie met elkaar verbonden. Veel van de bekende inhakers zijn verbonden met een bepaalde tijd of gebeurtenis. Deze inhakers zijn slechts op bepaalde momenten effectief. Je bent wellicht bekend met de slogan ‘4 uur, Cup-a-Soup’, een voorbeeld van een trigger die door middel van marketing in het leven geroepen. Het product en een tijd zijn door een slogan onlosmakelijk met elkaar verbonden. Denk je aan 4 uur, dan denk aan Cup-a-Soup. Denk je aan Cup-a-Soup, dan denk je aan 4 uur. Daarnaast is het opvallend dat Cup-a-Soup zich verbindt met de werkomgeving (of juist niet?) met campagnes zoals ‘iedereen is manager‘.

3. Emotion

Content die emoties bij ons oproept wordt vaak gedeeld. Als we nieuws over een ongeluk horen zijn we geschokt of verdrietig terwijl de commercials van Evian maken ons aan het lachen. Humor in reclames is vaak erg effectief, en vaak zul je zien dat reclame-boodschappen die viral gaan een flinke dosis humor bevatten.

Conclusie

Gebaseerd op het boek Contagious, door Jonah Berger, bespreek ik in deze blog drie redenen waarom content viral kan gaan. Ondanks dat social currency, triggers, en emotie geen garantie zijn voor succesvolle viral marketing, zal je zien dat veel succesvolle (viral) marketing van deze concepten gebruik maakt