Alle MARUG Cursussen zijn alleen toegankelijk voor MARUG leden. Nog geen MARUG lid? Schrijf je dan nu in via deze link!

SPSS Cursus || Cursus blok 2 || Cursus R || Cursus blok 4

Vanaf het academisch jaar 2014-2015 biedt de MARUG haar leden verschillende cursussen aan. Deze kunnen jou helpen je academische vaardigheden te verbeteren. De vier cursussen, met verschillende onderwerpen en lengtes vullen de stof van de reguliere vakken aan en verbreden je kennis. Ook in het academisch jaar 2018-2019 biedt de MARUG weer cursussen aan. Kijk hieronder voor het aanbod!

MARUG SPSS Cursus - Blok 1 

Ook dit jaar organiseert de MARUG weer de MARUG SPSS Cursus. Tijdens deze cursus leer je basis SPSS vaardigheden van docente Elly Jannink. Doordat de groep uit maximaal 20 studenten zal bestaan, kan zij jullie een optimale persoonlijke begeleiding geven. De cursus is volledig verzorgd inclusief cursusmateriaal. Aan het einde van de cursus ga je naar huis met SPSS certificaat en kan je vol vertrouwen aan de slag met bijvoorbeeld je scriptie!

De SPSS cursus is een basis cursus geschikt voor iedere student die zijn vaardigheden wil uitbreiden of opfrissen. Tijdens de cursus zal je opdrachten krijgen over de verschillende facetten van het SPSS programma. De SPSS cursus wordt dit jaar in het Engels aangeboden.

De volgende onderwerpen zullen behandeld worden:
1. Inleiding
2. Data analyse
3. Definiëren van variabelen  (o.a. types, missing value, meetniveau)
4. Bewerken van variabelen en gegevens (o.a. recode, compute variable, date and time wizard, count values within cases, select cases, split file)
5. Statistiek (t-test, Mann-Whitney U-test, Wilcoxon signed rank test, One-Way ANOVA, Kruistabel, Chi2-toets, Pearson correlatie, Spearman rangcorrelatie, regressive)
6. Draaitabellen
7. Het maken en bewerken van grafieken
8. Resultaten opnemen in een report
9. Inlezen van bestaande gegevens

De kosten van de SPSS-cursus bedragen 30 euro. De cursus zal bestaan uit 3 sessies van drie uur en wordt gegeven in de eerste drie weken van het semester. Deze sessies vinden plaats op Zernike en worden zo gepland dat er geen overlap is met cursussen van de MSc Marketing. De aanmelding voor de SPSS-cursus is nog niet geopend. De cursus is alleen voor MARUG-leden. Ben je nog geen lid? Je kunt je hier aanmelden.

De cursus werd op de volgende data gegeven:
- Vrijdag 7 september van 13:00-16:00 in zaal 5415.0031
- Maandag 10 september van 11:00-14:00 in zaal 5415.0042
- Vrijdag 14 september van 15:00-18:00 in zaal 5415.0042

Cursus - Blok 2

De cursus voor het tweede blok is nog niet bevestigd. 

Cursus R - Blok 3

In het derde blok zal, in samenwerking met een externe partij, opnieuw de R cursus worden georganiseerd. Deze cursus werd het Engels gegeven. Tijdens de cursus introduceren we je in R en nemen we je direct mee door alle stappen die nodig zijn om van ruwe data naar een (voorspel)model te gaan. De cursus zal bestaan uit 5 modules, waarbij het de bedoeling is dat je de eerste module thuis afrond. Aan het einde van de rit heb je je analysemogelijkheden verbreed, heb je direct toepasbare kennis en ben je in staat je eigen model te bouwen. Ook zal je naar huis gaan met een officieel certificaat. 

Module 1
De eerste module is een introductie in de taal R. Je zal kennismaken met de fundamenten van deze statistische taal van modelleren. Je leert wat vectors, data frames en matrices zijn en hoe je om moet gaan met factors. Verder zal je je bezighouden met basis summary statistics en leer je enkele grafieken bouwen.

Module 2
We starten deze les met een introductie in Rstudio. We laten je zien hoe je projecten opstelt en hoe je pakketten installeert. We gaan data laden, verkennen en subsets aanmaken, ook leren we meer grafieken te maken.

Module 3
In deze module gaan we het hebben over data types en leer je hoe je numerieke waarden behandelt die eigenlijk categoriek zijn. Ook zullen we bespreken hoe je omgaat met missing values en wat de apply-function doet in data frames. Ten slotte gaan we nieuwe variabelen creëren door het gebruik van if-then-else statements, berekeningen en transformaties.  

Module 4
Deze module focust zich op de data voorbereidende stappen die nodig zijn voor modelleren, waarbij we ook dieper ingaan op de behandeling van outliers. We zullen imputation methods bespreken voor missing values van verschillende typen variabelen. Ten slotte zullen we ons focussen op correlations, corerlation plots en correlated predictor variables (multicollinearity).

Module 5
Nu je hebt geleerd om gegevens te verwerken is het tijd om te beginnen met modelleren. We beginnen met het bouwen van een decision tree, dit is erg makkelijk om te doen en geeft je veel inzicht in patronen in data. Ook gaan we een logistische regressie bouwen en laten we je zien hoe je praktisch ieder model kunt bouwen dat je wilt. Uiteraard kan model evaluatie niet achterwege blijven, daarom zullen we classification tabels en AUC bespreken en zullen we enkele plots genereren.

Het is nog niet bevestigd op welke data deze cursus zal worden gegeven.

Cursus - Blok 4

De cursus voor het tweede blok is nog niet bevestigd.